Logo
Kuhinjska So

Kuhinjska so

So je “belo zlato mora” koje od davnina hrani daje ukus.

Za so se od davnina smatralo da je dragocena supstanca, čak vrednija od zlata i kao takva izvor velikog bogatstva. U istoriji je so bila veoma važna roba i često je korišćena kao valuta. Gradovi duž velikih trgovinskih puteva (“putevi soli”) su se razvijali u velike metropole, iako je danas so dostupna svuda – ona je i dalje najvažniji oblik začina koji postoji.

Kuhinjska so, skoro svakoj hrani daje nešto dodatno – stvara i unapređuje ukus. Tokom godine se širom sveta proizvede više od 250 miliona tona soli, a izbor je veliki – od indijskog kala namaka (crne soli) do korejske soli bambusa do roze soli reke Murray iz Australije.

Veličina zrna

Kuhinjska so je najrasprostranjenija vrsta soli koja se koristi u kuhinji. A može se naći u različitim veličinama zrna – od fine, prečišćene soli koja se koristi za dodatno začinjavanje, do grube soli koja se koristi u pripremi hrane.

Kada se stavlja so?

  • Većina hrane se soli pre ili tokom kuvanja.
  • Za povrće, rezance i pirinač so se stavlja u vodu za kuvanje.
  • Velike komade mesa (npr. pečenje) treba prethodno posoliti da se oslobodila aroma tokom pečenja. Kada su šnicle u pitanju, mnogi kuvati meso sole posle pečenja kako bi sprečili isušivanje mesa.
  • Kuvana jela, pirei i sos se sole na kraju pripreme

So se čuva na suvom mestu, jer lako privlači vlagu. Pirinač u slaniku sprečava da se so zgrudva.

Izvlačenje soli iz zemlje i mora

Sve soli se sastoje najvećim delom od natrijum hlorida. Različite vrste imaju i različite minerale i sadržaj elementa koji stvaraju specifične arome.

Postoje tri različite vrste soli koje se razlikuju po metodi proizvodnje:

  • Kamena so se izvlači u rudnicima soli, dalje se prečišćava i obrađuje. Veliki rudnici se nalaze u Aziji i SAD. Iz jednog od najstarijih basena dolazi vrlo blaga, crvenkasta Himalajska so.
  • So koja se dobija isparavanjem se dobija iz prirodnog ili veštačkog slanog rastvora (rastvor slane vode).
  • Morska so se proizvodi u slanim bazenima gde se nalazi morska voda koja isparava, jedan litar morske vode daje oko 35 grama soli. Ovaj, najverovatnije najstariji metod izrade soli moguć je samo u klimatski pogodnim regionima: dovoljno vetra i sunca koji su neophodni kao i relativno malo padavina, jer samo jedan snažan pljusak može poništi rad od nekoliko nedelja.

“Fleur de Sel” (morska so)

Cvet od soli je prvi ultra-tanak sloj soli koji se skuplja na površini vode prilikom isparavanjem i on se uklanja ručno. Ova so je veoma cenjena zbog blagog i elegantnog ukusa i čvrste strukture. Kristali soli koji se formiraju ispod “fleur de sel” čine “sivu so” (sel gris). Ova so je pikantnog ukusa i sivkaste boje od tragova algi i mnogih minerala. Ova so je vrlo vlažna i najbolje je da se pre korišćenja usitni u keramičkom avanu.

So se dodaje i u mnoga slatka jela, jer utiče na bogatstvo ukusa i dodatno ističe slatkoću.

Napravite svoju mešavinu

Za sopstvene potrebe ili čak i kao poklon, možete da napravite sopstvenu mešavinu. Uz so odlično idu biljke, povrće i voće – možete napraviti so sa vanilom, lavandom, malinom, cveklom…kombinacija je bezbroj,

  • Sastojci kao što su maline, pomorandže, pečurke, sveže bilje ili latice uvek moraju biti osušeni (sporo sušenje u rerni), kako bi se dalje mešali uz so.
  • U dobro zatvorenoj posudi, so preuzima ukuse i boje sastojaka koji su mešavini

Izvor: https://www.hrana-pice-price.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *